Wszystko co należy wiedzieć o grillu gazowym

Mówisz: grill, myślisz: tradycyjny, zasilany węglem. Jeśli to zdanie dotyczy również ciebie, najwyższy czas poznać nowe sposoby przyrządzania potraw na ruszcie.

 

Tym bardziej, że najpopularniejszy wśród nich grill gazowy jest nie tylko wygodniejszy od węglowego, ale też zdrowszy i tańszy w eksploatacji. A poza tym, wbrew pozorom, jest w stu procentach bezpieczny, zaś przygotowane na nim jedzenie walorami smakowymi nie odbiega od przyrządzonego na tradycyjnym ruszcie.

 

Jak to działa?

 

Grille gazowe na pierwszy rzut oka bardzo przypominają modele zasilane węglem drzewnym. Wrażenie to jednak mija, kiedy zajrzysz do środka. Tam bowiem, zamiast tradycyjnego paleniska znajduje się palnik zasilany gazem (najczęściej propanem lub gazem ziemnym) pochodzącym z butli montowanej pod paleniskiem.

 

Nad palnikiem znajduje się specjalna, ceramiczna lub wykonana z kamienia wulkanicznego, warstwa umożliwiająca równomierne rozkładanie ciepła. Poza odpowiednią dystrybucją energii, pełni ona jeszcze jedną funkcję. Zapobiega bowiem dostawaniu się do palnika tłuszczu ściekającego z jedzenia, co poprawia walory smakowe potraw i eliminuje z nich niebezpieczne dla zdrowia składniki. Przy średnio intensywnym użytkowaniu element ten należy zmieniać raz w roku.

 

Zasilanie gazem nie oznacza jednak, że potrawy przygotowane na takim grillu będą mniej aromatyczne niż te z rusztu węglowego. Zwłaszcza, że coraz więcej modeli wyposażonych jest w komorę, w której umieszcza się wióry z gatunków drewna wykorzystywanych w wędzarniach – między innymi jabłoni, gruszy czy śliwy.

 

Dlaczego warto?

 

Po pierwsze ze względu na wygodę. Używając grilla gazowego nie musisz tracić czasu na rozpalanie ognia – wystarczy przekręcić gałkę i zapalić płomień, a grill po chwili będzie gotowy do użycia. W przeciwieństwie do modeli na węgiel drzewny, grill gazowy pozwala w dowolnym momencie regulować moc płomienia, co zapobiega przypalaniu potraw i pozwala na przygotowanie różnorodnego menu.

 

Zalety gazowego grilla docenią także osoby dbające o zdrowie. Przygotowane na nim potrawy nie zawierają bowiem substancji smolistych charakterystycznych dla dań z rusztu węglowych. To zaś sprawia, że ich spożycie nie zwiększa ryzyka chorób nowotworowych.

 

I na koniec zaleta, która dla wielu jest najważniejsza – koszty użytkowania. Choć zakup grilla gazowego to wydatek większy niż w przypadku urządzenia zasilanego węglem, przy częstym użytkowaniu inwestycja szybko się zwróci. 10 kilogramów gazu wystarczy bowiem nawet na 16 godzin grillowania bez przerwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *